Vkladní knížky nejsou mrtvým vkladovým produktem

08.10.2009 22:28

Ačkoliv je před rokem 1989 používal téměř každý, nyní po nich neštěkne ani pes. Řeč je o vkladních knížkách, které v době nedávno minulé tvořily páteř celého vkladového trhu. Každý měl alespoň jednu vkladní knížku.

Vkladní knížka je vedena zdarma, včetně všech vkladů a výběrů. Generace našich babiček a dědečků si vkladní knížky pochvalovali. Kdykoliv, kdy chtěli zkontrolovat hotovost, podívali se jednoduše do vkladní knížky a bylo hotovo. Přehled úspor byl rychle k nahlédnutí.

Vkladní knížky mají v Čechách bohatou tradici. Stejně jako v Rakousku nebo v Německu. Oproti jiným vkladovým produktům, jako jsou spořicí účty nebo termínované vklady, mají vkladní knížky nižší úrok. Jestliže jste po dobu 20 let s vkladní knížkou nebyli v bance, aby vám dopsala úroky, automaticky vám byl tento vkladový produkt zrušen.

V Česku patří mezi tradiční vydavatele vkladních knížek Česká spořitelna, Poštovní spořitelna a Waldviertler Sparkasse von 1842 (WSPK). Z družstevních záložen to je Moravský Peněžní Ústav a 1.TZ, družstevní záložna.

Česká spořitelna, Poštovní spořitelna a WSPK nabízí vkladní knížky i pro děti.

Česká spořitelna

Tradičním vydavatelem vkladních kníže je Česká spořitelna. Nabízí vkladní knížky bez výpovědní lhůty a s výpovědní lhůtou. Vklady můžete skládat na přepážce banky anebo je zasílat bezhotovostním převodem. Založení knížky, její vedení, ale také výběr a vklad hotovosti je bezplatné. Umoření stojí 2 % z vkladu, nejméně však 50 Kč, nejvíce 1000 Kč.

Pro děti nabízí Česká spořitelna dětské vkladní knížky. Určitou výjimkou oproti další nabídce jsou výherní vkladní knížky. Banka několikrát do roka vylosuje několik vkladních knížek a jejich majitelé obdrží peněžitou výhru.

Poštovní spořitelna

I přesto, že Poštovní spořitelna nemá takovou tradici jako její „česká“ verze, oproti České spořitelna disponuje rozsáhlou distribuční sítí. Ta je dána tím, že Poštovní spořitelna má vlastní přepážky na každé poště a jako bonus několik desítek finančních center. Poštovní spořitelna má vklady, výběry a vedení zdarma. Jestliže však z knížky vyberete více než 10 000 korun, zaplatíte poplatek ve výši 10 Kč. Založení VK je zdarma. Za zrušení zaplatíte 50 korun a umořovací řízení je zpoplatněno 200 korunami, který se neplatí, máte-li na knížce zůstatek nižší než 1000 Kč.

Waldviertler Sparkasse von 1842

WSPK je poslední bankou, která nabízí vkladní knížky. Oproti České nebo Poštovní spořitelně není Waldviertler Sparkasse von 1842 zajímavou bankou, neboť má jen několik poboček, navíc při hranicích s Rakouskem.

Z družstevních záložen nabízejí vkladní knížky jen dvě a to Moravský Peněžní Ústav a 1.TZ.

Zpět

Diskusní téma: Vkladní knížky nejsou mrtvým vkladovým produktem

Datum 07.02.2019

Vložil beta

Titulek dedictvi

Odpovědět

mam pravo na dedictvi z vkladni knizky po umrti matky? knizka ma 6 mesicu vypovedni lhutu,ale matka uz to nestihla...

Datum 30.01.2017

Vložil V!adimir

Titulek Vyhernj vkladniknizka

Odpovědět

Mam v knizce zapsany dalsi osoby,rodinn prislusniky kteri mohou s vkladem zachazet ,vlozit i vybrat, plati to stale nebo je zmena ?

Datum 30.01.2017

Vložil V!adimir

Titulek Vyhernj vkladniknizka

Odpovědět

Mam v knizce zapsany dalsi osoby,rodinn prislusniky kteri mohou s vkladem zachazet ,vlozit i vybrat, plati to stale nebo je zmena ?

Datum 30.01.2017

Vložil Vladimjr

Titulek VLADAOP DOTAZ k platnosti z

Odpovědět

Mam vyherni vklsdni knizku a v ni jsou zapsani dalsi moji rodinni prislusnici kteri mohou do vkladu i vyberu zasahovat. Jeto stalemozne nebo jsou zmeny ?

Datum 17.05.2011

Vložil kvetocka

Titulek výherní vkladní knížka.

Odpovědět

Založila jsem si výherní vkladní knížku. Kde můžu zjistit datum sloslvání a čísla vytažených vkl. knížek

Datum 08.03.2012

Vložil jana pugnerová

Titulek Re: výherní vkladní knížka.

Odpovědět

nemužu se dostat na seznam vyhrávajících vkladních knížek

Datum 07.04.2010

Vložil Michala

Titulek VK

Odpovědět

Chtěla bych se zeptat, jestliže je na vkladní knížce určitá část peněz a najednou potřebuji dost nutně z toho polovinu si vzít?Můžu si z toho něco vzít?

Datum 02.02.2010

Vložil verunka

Titulek vkladni knizka

Odpovědět

Kdyz mi je 18.mam pravo si vkladni knizku vybrat i pokud by s tim nasi nesouhlasili?

Datum 09.02.2010

Vložil Lukin

Titulek Re: vkladni knizka

Odpovědět

Je ti 18 ? Potom si dospělá chápeš to ? Tkaže hádej ..

Datum 30.10.2009

Vložil pan docent

Titulek vkladní knížka

Odpovědět

měl jsem vkladní knížku, ale raději jsem ji zrušil a peníze nasypal do spořicích účtů. Mám tři (ING konto, FIO konto a Volksbank Běžný spořicí účet) a co vy? Máte také nějaký spořicí účet anebo kulový?

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz