Vánoční dárky na dluh raději nekupujte

08.11.2009 19:03

I když jsou Vánoce ještě daleko, řada lidí už v současné době přemýšlí, co komu k Vánocům pořídit. Část vánočních dárků, které si lidé v Česku nadělí pod stromečkem, bude pořízeno na dluh. Dostupné spotřebitelské úvěry, kreditní karty anebo prodej na splátky jsou lákavé. Poradíme vám, čemu byste se měli raději vyvarovat.

Zadlužit se kvůli vánočním dárkům není nejmoudřejší. Úvěry a půjčky byste si měli sjednávat jen z důvodů řešení bytové situace (úvěry ze stavebního spoření, překlenovací úvěry, hypotéky), rozjezdu podnikání, investic do zdraví a do studia. V ostatních případech jsou půjčky a dluhy zbytečné. Raději odložte spotřebu a uskromněte se, než abyste si brali nevýhodný úvěr, který horko těžko splatíte.

Půjčky u banky jsou bezpečnější

V okamžiku, kdy už si půjčku vzít musíte, postupujte podle předem připraveného plánu. Nejdříve zajděte do vaší banky, ve které máte vedený bankovní účet. Pokud vám banka půjčí, máte vyhráno. Pokud potřebujete několik desítek tisíc na vánoční dárky, sjednejte si spotřebitelský úvěr na cokoliv. Úroková sazba je v rozmezí 8 – 15 % dle typu banky. Pokud máte u svého účtu kontokorent, můžete využít i tento zdroj příjmu. Oproti spotřebitelskému úvěru má vyšší úrokovou sazbu. Poslední možností, jak z banky dostat nějaké peníze, jsou úvěry z kreditních karet. Zde však hrozí, že zapomenete splatit úvěr v bezúročném období, které je u každé bance jiné (standard bývá mezi 45 až 74 dny). Pokud peníze bance nevrátíte v bezúročném období, vystavujete se úrokovým sazbám okolo 15 %. Zákeřnost u kreditních karet je i ta, že spolu s placením úroků musíte hradit jistinu. Většina bank má nastaveno, že první splátka musí být ve výši 2 %, nejméně však 500 Kč.

I když se banka bude snažit na vašem úvěru vydělat co nejvíce, bude s vámi jednat jako v bavlnce. A to i tehdy, kdy nebudete mít na zaplacení splátek a budete banku žádat o splátkových kalendář. Konečné řešení v podobě exekutora banky volí nerady. Chtějí při vymáhání svých peněz co nejvíce ušetřit. Exekutor znamená, že banky nemusí dostat všechny peníze, které vám půjčily.

Nebankovní úvěry jsou rizikovější

Vzít si úvěr u velké zaběhnuté nebankovní společnosti je mírně riskantní, ale řada velkých hráčů se snaží dodržovat nějaké standardy, které běžně používají banky. Riziko však představují menší společnosti, které půjčují lidem bez doložení v příjmů a současně neberou zřetel na registr dlužníků. Ten slouží pro všechny banky a velké splátkové společnosti, aby člověka, který má už nějaké dluhy zbytečně nepředlužily. Současně se tak banky chrání i před půjčením peněz někomu, kdo je nedokáže splatit. Registr dlužníků však ve své práci nepoužívají ty společnosti, které jsou založené na co největším objemu poskytování úvěrů lidem, kteří patří do rizikových skupin (důchodci, nezaměstnaní, lidé z nízkými příjmy).

Ještě předtím než se vypravíte do banky nebo zavoláte svému „poradci“, aby vám donesl peníze až do domu, si rozmyslete jestli peníze na dluh skutečně potřebujete. Splácení úvěrů je mnohdy mnohem bolestivější, než když si počkáte a na danou věc (nebo třeba i dovolenou) našetříte.

Kdo spoří má za tři

O tom, že přísloví použité v nadpisu tohoto odstavce stále platí, se dennodenně přesvědčuje mnoho lidí. Ke spoření můžete využít jak spořicích účtů, tak i termínovaných vkladů nebo garantovaných vkladů. Neprohloupíte, když se poradíte s někým, kdo už spoří. Pokud ve vašem okolí žádný takový člověk není, finanční server oSpoření.cz vám poskytne veškeré odpovědi na vaše otázky.

Kam dál?

Navštivte přehled spořicích účtů a nebo si přečtěte další články na téma spoření.

Články o spořicích účtech a spoření

Průzkum: Polovina Čechů pravidelně spoří
Časté chyby při spoření
Pravidelné spoření je důležité pro tři čtvrtiny české populace
Jak naložit s penězi uložených na spořicím účtu?
Důležitý faktor při založení spořicího účtu je výše úroku
Zásady pro spoření a vytváření finanční rezervy
Domácnosti spoří raketovým tempem

Zpět

Diskusní téma: Vánoční dárky na dluh raději nekupujte

Datum 10.11.2009

Vložil alena sporiva

Titulek vanoce prichazeji

Odpovědět

vanoce prichazeji a s nimi i cas nakupovat vanocni darky. ja osobne si myslim, ze je lepsi neco nekomu udelat nez zbytecne utracet penize. Co treba byt u stromecku vsichni vcas a uzit si co nejdelsi vanocni prozitek bez televize? Jestli utracim? Jak kdy, ale mam sporici ucet ing ktery si velice pochvaluji. A take mam dve vkladni knizky a jeden terminovany vklad.

Datum 08.11.2009

Vložil rozumbrada

Titulek vánoční dárečky

Odpovědět

pokud si chcete užít vánoce, nekupujte příliš drahé vánoční dárečky. O Štědrém dnu běžte na půlnoční a potom třeba někam do hospody.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz