Domácnosti spoří raketovým tempem

01.04.2009 11:19

Úspory domácností u českých bank pokračují v raketovém růstu. Vklady domácností rostou o 12,5% meziročně a dosáhly podle statistik ČNB na konci února rekordních 1 bilionu a 554 mld. korun. Podobný vývoj můžeme sledovat jak v eurozóně, kde růst vkladů domácností přesahuje 10%, tak u našich sousedů v Polsku a v Maďarsku.

Je to důsledek vyšší opatrnosti domácností, které mají v době hospodářské krize strach zejména ze ztráty zaměstnání. Domácnostem jdou naproti i banky, které v době krize snaží snížit svojí finanční páku (objem poskytnutých úvěrů vůči vkladům). Tato snaha je patrná i v českém prostředí, a to nehledě na dobrou kondici českého finančního systému, kde mají všechny velké banky výrazně víc vkladů než úvěrů - projevuje se v ochotě platit klientům za vklady o poznání lepší ceny než v minulých letech.



I když kumulace úspor akceleruje prakticky ve všech zemích napříč Evropou, výchozí podmínky jsou diametrálně rozdílné. České domácnosti na rozdíl od většiny svých evropských sousedů byly v dobrých časech daleko konzervativnější. Podíl úvěrů, které si nabraly od bank vůči vkladům, které jim leží na bankovních účtech činí pouhých šedesát procent. Jsou tak v porovnání s domácnostmi ve svém okolí v pozici výrazného čistého věřitele (viz graf), což je v době globální honby po hotovosti velkou výhodou nejen pro ně, ale i pro celý český finanční systém. Ten i díky nim disponuje solidními přebytky úspor a metrpí kocovinou z předluženosti jako sousední Maďarsko nebo některé ekonomiky v Pobaltí.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz