Průzkum: Polovina Čechů pravidelně spoří

23.10.2009 12:50

Tradice úspor má v České republice dlouhou historii. Už za rakousko-uherského mocnářství byl v českých zemích velký zájem o obecní kampeličky, kam si lidé ukládali své peníze. A nemít na vkladní knížce ani vindru bylo za první republiky téměř hřích. Nejinak je tomu i v dnešní době, kdy si Češi uchovali konzervativní pohled ke svým penězům a opatrně přikládají korunku ke korunce. Čtěte více: Pravidelné spoření je důležité pro tři čtvrtiny české populace

Podle různých průzkumů se Češi zařazují do kategorie těch, kteří myslí na zadní kolečka. Ačkoliv ve finanční gramotnosti příliš nevynikáme, peníze dokážeme odložit na nějaký ten spořicí účet nebo termínovaný vklad. S inflací si většina populace příliš hlavu neláme a po neúspěšné kupónové privatizaci si řada lidí myslí, že vlastnit akcie je pouze výsadou bohatých.

Z průzkumu, který si nechala zpracovat ČSOB (výzkumnou agenturu neuvádí) vyplývá, že 53 % Čechů pravidelně spoří. Většina se snaží své finanční prostředky zhodnocovat měsíčně. Důležitým faktorem je stabilní výnos, ten vyznává polovina lidí před investováním. Pokud by se měl průměrný Čech rozhodnout pro investování, preferoval by stabilní a současně vyšší výnos než je tomu u vkladových produktů (např. spořicí účty, termínované vklady, vkladní knížky). Podobné téma: Vkladní knížky nejsou mrtvým vkladovým produktem

Kdo spoří, jak a proč?

Nejvyšší počet těch, kteří se snaží spořit s měsíční periodicitou je mezi muži a lidmi, kteří mají čistý měsíční příjem mezi 30 až 40 tisíci korunami. Ve čtvrtletním taktu naopak spoří mladí lidé do 24 let věku a ženy. Zpětnou kontrolu úrokových sazeb a výhodnosti vložených finančních prostředků do vkladových produktů provádí pravidelně 36 % lidí. Pokud žijete v manželském svazku anebo máte měsíční příjem vyšší než 50 000 korun, inklinujete k těm, kteří své úspory kontrolují častěji. Polovina Čechů kontroluje své peníze „jednou za čas“.

K investování má pozitivní vztah zhruba třetina dotázaných, kteří by byli schopni investovat více než pětinu svých úspor. Vyžadují však stabilní výnos (tzn. úrok nemusí být vysoký, ale musel by být vyšší než u termínovaných vkladů). Čtěte více: Jaký je rozdíl mezi spořením a investováním?

Chci další informace o spoření

Navštivte přehled spořicích účtů podle úrokových sazeb anebo srovnání termínovaných vkladů.

Zpět

Diskusní téma: Průzkum: Polovina Čechů pravidelně spoří

Datum 31.10.2009

Vložil jarunka z valtic

Titulek investovani

Odpovědět

stejne nas ty ku*** jednou oberou o posledni halir. ja nesporim a aani neinvestuju. nema to cenu

Datum 30.10.2009

Vložil pan docent

Titulek mám stavební spoření a je mi hej

Odpovědět

mám stavební spoření a je mi hej ;-)))))

Datum 24.10.2009

Vložil jana z pradědu

Titulek a druhá polovina čechů pravidelně investuje

Odpovědět

a zbylá polovina investuje ;o) lol

Datum 25.10.2009

Vložil chytrák

Titulek Re: a druhá polovina čechů pravidelně investuje

Odpovědět

ale kdeže zbytek populace nadává a lamentuje nad tím, že nemůžou nic uspořit.

Datum 29.10.2009

Vložil mumlal

Titulek Re: Re: a druhá polovina čechů pravidelně investuje

Odpovědět

to je jasné, jednu polovinu sebere stát na daních a druhou někde lidi rozfofrujou. To se pak těžko spoří.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz