Jak nejlépe uzavřít cílovou částku ze stavebního spoření?

08.04.2010 17:18

Správně uzavřít cílovou částku ze stavebního spoření může být pro řadu lidí složité. Cílová částka je součet všech vkladů, státní podpory, úvěru ze stavebního spoření a úroků z vkladů a státní podpory. Od toho odečtěte daň z příjmu z těchto úroků.

Základní kritéria pro stanovení vhodné cílové částky a důvody, kdy ji navyšovat se dají shrnout do několika jednoduchých pravidel.

Jak nejlépe nastavit optimální výší cílové částky?

V případě, že uzavřete novou smlouvu ze stavebního spoření s cílem spořit šest let a budete chtít využít maximální státní podporu a nechcete si brát ze stavebního spoření úvěr, je cílová částka pro šestiletý cyklus 160 tisíc korun. K cílové částce dojdete, když k ročnímu vkladu 20 tisíc korun připočtete tři tisíce korun státní podpory a vše vynásobíte šesti. K částce nechte ještě prostor pro úroky, které by se měly pohybovat okolo dvou procent ročně.

Jestliže si chcete ze stavebního spoření vzít úvěr ve výši například 250 tisíc korun, stačí tuto sumu uvést jako cílovou částku při podpisu smlouvy.

O zvýšení cílové částky byste měli uvažovat i v případě, kdy jste si naspořili 80 tisíc korun, přičemž cílová částka je rovných sto tisíc korun a vy chcete ve spoření pokračovat i v dalších několika letech.

Případy z praxe finančních poradců

Řada finančních poradců se setkává s případy, kdy zprostředkovatel nebo jiný prodejce tlačí klienta, aby uzavřel cílovou částku na několikanásobek toho, co je schopen reálně naspořit. Častým argumentem takovýchto prodejců je, že pro získání úvěru ze stavebního spoření musíte mít naspořeno určité procento, například polovinu cílové částky.

Modelový příklad: Člověk si během několika let naspořil 100 tisíc korun. Cílová částka je sjednaná na 150 tisíc korun. Finančním prodejcem je přemlouván, aby cílovou částku zvýšil na 400 tisíc korun. Pokud by tak klient učinil, zaplatí poplatek ve výši jednoho procenta z rozdílu cílových částek, tedy 400 000 mínus 150 000 korun a to 2500 korun.

Zvýšením cílové částky může dojít i ke změně úrokové sazby, která byla před lety i dvojnásobná, než současných dvě procenta, kterou stavební spořitelny nabízejí.

Zpět

Diskusní téma: Jak nejlépe uzavřít cílovou částku ze stavebního spoření?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz