Zdeněk Tůma rezignuje k 30. červnu 2010 z postu guvernéra ČNB

15.04.2010 15:22

Zdeněk Tůma, guvernér České národní banky (ČNB) oznámil, že se vzdává k poslednímu červencovému dni svého mandátu. Rezignační dopis předal prezidentu České republiky Václavu Klausovi, v úterý 13. dubna 2010.

„Můj druhý šestiletý mandát končil 12. února 2011. V tento den skončí mandát většiny členů bankovní rady, kromě guvernéra jde o viceguvernéra a další dva členy bankovní rady. Je celkem přirozené, že narůstá tendence hodnotit kroky a vyjádření členů bankovní rady z pohledu této změny,“ řekl Tůma. Podle něj je pro ČNB nejlepší, když nejistota spojená s obměnou bankovní rady bude co nejkratší. Tůma současně považuje za rozumné, aby mandát guvernéra byl i do budoucna časově oddělen od ostatních členů bankovní rady.

„Pro mě osobně to také znamená, že mohu o několik měsíců dříve začít přemýšlet o svém dalším profesionálním působení. Ze všech výše uvedených důvodů, a i s ohledem na to, že v současné době Česká národní banka nečelí žádné kritické situaci, jsem se rozhodl rezignovat k 30. červnu letošního roku,“ dodal Zdeněk Tůma.

Zpět

Diskusní téma: Zdeněk Tůma rezignuje k 30. červnu 2010 z postu guvernéra ČNB

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz