Zásady pro spoření a vytváření finanční rezervy

07.09.2009 06:30

Máte nějaké volné peníze a nevíte co s nimi? Nejjednodušší odpověď, jak s nimi naložit, je jejich odložení stranou. Nemusíte nutně kupovat akcie nebo jiné investiční produkty, ale jen si peníze odložit stranou pro strýčka příhodu. Poradíme vám několik zásad a tipů, jak peníze uložit a zároveň o ně nepřijít.

Finanční rezerva

Vytvořte si finanční rezervu ve výši šestinásobku vašich měsíčních příjmů. Řada lidí vytváří finanční rezervu ve výši dvoj nebo trojnásobku, což je ale málo. Pokud ztratíte například práci a pračka s ledničkou přestane fungovat, máte drobný problém.

Spořte, neinvestujte!

Rozdíl mezi spořením a investováním je, že při spoření dosahujete předem pevných výnosů. Zatímco u investování se podílíte na proměnlivé výnosnosti a můžete rovněž utržit ztrátu. Investování je vyšší úroveň zhodnocování vašich peněz.

Namíchejte si dobře mix spořicích produktů

Odkládání části peněz na spořicí účet není z dlouhodobého hlediska uspokojující. Zbytečně se tím připravujete o část výnosů, které byste mohli realizovat například z úroků z termínovaných vkladů nebo stavebního spoření. Ani penzijní připojištění nezavrhujte. Kromě výnosů, které jsou v současné době blízko nule vám může k měsíční úložce přispívat stát a váš zaměstnavatel.

Zpět

Diskusní téma: Zásady pro spoření a vytváření finanční rezervy

Datum 13.09.2009

Vložil Dlužník

Titulek finanční rezerva ?!???

Odpovědět

Jak mám vytvářet finanční rezervu, když mi stále někdo zvyšuje daně a já tak nemůžu ani pořádně začít spořit. A jídlo, nájem a potřeby pro děti také nejsou zadarmo.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz