Výhody a nevýhody vkladů u družstevních záložen

03.04.2010 16:00

(V článku je TABULKA úrokových sazeb vybraných vkladových produktů družstevních záložen.) Kampeličky mají své místo na tuzemském bankovním trhu jisté. I když se do srdcí a myslí mnoha lidí zapsaly spíše negativně, daří se nejedné družstevní záložně negativní obraz z přelomu tisíciletí smazávat. Stejně jako se to daří bankám, které na konci devadesátých let minulého století krachovaly.

Družstevních záložen je v Česku podle údajů České národní banky sedmnáct. Liší se svou velikostí, počtem klientů a členů, ale také obchodní strategií a zaměřením. Některé kampeličky vyvíjejí činnost jen v jednom městě, jiné zakládají po celé zemi pobočky a snaží se chovat jako banky.

Výhody družstevních záložen

Mezi největší výhody patří vysoké zhodnocení vkladů. Řada bank nabízí na svých spořicích účtech vysoký úrok, který je mnohdy poloviční, co nabízejí kampeličky. Další výhodou je, že abyste se mohli stát klientem záložny, dají vám před zřízením spořicího nebo jiného vkladového produktu podepsat členskou smlouvu. Vy tak můžete ovlivňovat dění v kampeličce coby její člen (družstevník). Třetí největší výhodou je, že budete patřit mezi poměrně úzkou skupinku lidí, kteří se nebojí a svěřují své peníze kampeličkám. Zkrátka nejdete proti proudu.

Roční úroková sazba u vybraných družstevních záložen při vkladu 100 000 korun

Družstevní záložna
Název vkladového produktu Úroková sazba
Fio Vklad s výpovědní lhůtou v CZK 2,60 %
Moravský Peněžní Ústav Korunové vkladové účty s výpovědní lhůtou 3,00 anebo 3,90* %
Peněžní dům Termínovaný vklad bez výpovědní lhůty 2,50 %
Unibon Termínovaný vklad KLASIK pro fyzické osoby 4,30 %
WPB Capital Spoření na dálku - WPB Termínovaný vklad 4,05 %

Zdroj: Družstevní záložny; Poznámka: *) Podle úrokových sazeb není možné stanovit, jestli při vkladu 100 tisíc korun dostane klient úrok 3 procenta, anebo 3,90 procenta.

Nevýhody kampeliček

Nevýhody kampeliček je v jejich rozmístění po zemi. Největší družstevní záložna v Česku, Fio, má zatím 56 poboček. Další nevýhodou, je družstevní záložny mají dost omezenou produktovou nabídku. Kromě vkladů v podobě běžného a spořicího účtu a termínovaného vkladu toho moc dalšího nenabízí. Očekávání, že vám kampelička na účtu zřídí kontokorent, není na místě. Třetím problémem je stále určitá skepse Čechů v kampeličky, které jsou v myslích lidí stále vnímány jako potenciální hrozba krachu a s nimi i ztráta peněz, které v nich mají uložené.

Banky vs. kampeličky

Mnoho lidí však před uložením svých peněz dají přednost bance, což je škoda. Družstevní záložny nabízejí mnohdy vyšší úrok. I když mají trochu komplikovanější podmínky, než banky se svými spořicími účty, ale výsledek většinou stojí za to.

Družstevní záložny nabízejí ve většině případů vyšší úrokovou sazbu. Často však chtějí, aby jim klient svěřil větší částku peněz. Uložit si výplatu do záložny a očekávat vysoké zhodnocení neočekávejte. Dobrý roční úrok vám přinesou vaše peníze, pokud vložíte na účet do kampeličky alespoň sto tisíc korun. Odborným jazykem jde o jeden šestiletý cyklus stavebního spoření.

Ochrana peněz a pojištění vkladů

Peníze uložené u kampeliček jsou chráněné pojištěním vkladů u Fondu pojištění vkladů. Navíc bankám, stavebním spořitelnám a družstevním záložnám ukládá zákon, že veškeré částky do výše 50 000 eur (zhruba 1,26 milionu korun) jsou pojištění na 100 procent. Pokud si do banky nebo kampeličky uložíte vklad ve výši ekvivalentu například 60 000 eur, bude deset tisíc eur nepojištěno.

Proto je vhodné si své peníze rozdělit do více finančních ústavů. Předejdete tím riziku, že v případě krachu přijdete o všechny své peníze. Toto rozložení rizika se nazývá jako institucionální a není zatím v odborné terminologii příliš rozšířené, neboť jde o nový termín, který vymyslel provozovatel tohoto webu.

A slovo závěrem? Družstevní záložny své místo na trhu vkladů zkrátka mají.

Zpět

Diskusní téma: Výhody a nevýhody vkladů u družstevních záložen

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz