Privátní bankovnictví začíná u českých bank budit zájem

30.03.2010 22:03

Privátní bankovnictví je termín, který řadě drobných – retailových – klientů nic neřekne. Přesto jsou pro banky důležití jak klienti, kteří mají běžný účet a na něm svou měsíční výplatu, tak i ti, kteří ukládají do banky peníze po statisících a milionech korun.

Privátní bankovnictví není jen pro horních deset tisíc

Znakem privátního bankovnictví byly donedávna banky, které měly v Česku jen několik málo poboček a jejich klienti museli splnit jedinou podmínku a to vložit jednorázově vyšší částku peněz. Většinou šlo o jeden milion korun. Tolik třeba požadovala HSBC Bank, která loni opustila trh služeb pro fyzické osoby a své pobočky, zaměstnance a klientský kmen přenechala České spořitelně.

Kromě HSBC Bank v České republice operují i další banky, které se výhradně zaměřují na VIP klienty. Mezi ně patří například Sal Oppenheim, Privat Bank AG der Raiffeisenlandesbank Oberösterreich, Fortis Bank nebo J&T Banka. Privátní bankovnictví však poskytují i další banky, které pro tyto potřeby zřídily patřičná oddělení ve svých strukturách. Mezi ně patří Citibank, Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Volksbank a UniCredit Bank.

Expanze univerzálních bank po privátních klientech

V současné době připravuje Raiffeisenbank expanzi pro movitější klienty, kteří vydělávají měsíčně 25 tisíc korun a víc. Banka chce v letošním roce vybudovat několik desítek obchodních míst a v dalších 18 měsících dalších zhruba dvě až tři stovky poboček s logem Raiffeisen Premium Banking.

Nespí však ani Česká spořitelna, která si loňskou akvizicí fyzických osob od HSBC Bank chystá lepší postavení na úrovni prémiových bankovních služeb. Oproti Raiffeisenbank vyžaduje, aby klienti měli úspory alespoň ve výši jednoho milionu korun a více.

Zájem o klienty, kteří mají alespoň půl milionu korun, projevila v posledním čtvrtletí roku 2009 slovenská J&T Banka, která získala dva tisíce klientů, kteří byli schopni složit nejméně půl milionu korun na jejich termínované vklady.

Podobně se chovají i další banky. Pro vstup do privátního bankovnictví v ČSOB musíte mít nejméně jeden milion korun. Pokud budete mít milionů pět, dočkáte se o něco lepších služeb. Komerční banka zařadí do prémiového bankovnictví každého, kdo má alespoň deset milionů korun.

Tři miliony korun musíte složit v UniCredit Bank, abyste dosáhli na prémiové služby. Jeden milion korun nebo plat nad 30 tisíc korun čistého měsíčně musíte předložit Volksbank.

Co čekat od privátního bankovnictví?

Služby privátních bankéřů jsou v podstatě práce s depozitními vklady, péče o akcie a další cenné papíry. Jde o komplexní bankovní služby, které jsou poskytovány top klientele s vysokou přidanou hodnotou v podobě investičního poradenství a správy finančních aktiv.

Finanční majetek je rozložen pomocí individuálně vytvořeného portfolia investičních a depozitních produktů.

Zpět

Diskusní téma: Privátní bankovnictví začíná u českých bank budit zájem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz