Pravidelné spoření je důležité pro tři čtvrtiny české populace

12.10.2009 15:26

Pro Čechy je důležité spoření. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti IMAS International si spoří 77 % české populace. Ve spoření mírně převažují ženy (79 %) nad muži (76 %). Průměrná měsíční úložka je 2440 Kč.

Stavební spoření se v očích Čechů drží dlouhodobě vysoké přízni. Alespoň jednu smlouvu stavebního spoření má 49 % českých občanů. Pro třetinu oslovených (34 %) je důležité i životní a kapitálové pojištění. Obdobnou popularitu má v očích Čechů i penzijní připojištění. Tradiční přízeň mají Češi k vkladním knížkám, které preferuje 33 % dotázaných a to včetně nedávno zaváděných spořicích účtů. Oproti spoření nejsou Češi národem drobných investorů. Do podílových fondů investuje jen 9 % respondentů.

Do podílových a investičních fondů investuje o něco více muž než ženy. Ty naopak vedou v oblasti spoření. Ženy si častěji sjednávají životní pojistku. Přes třetinu (35 %) dotázaných pravidelně spoří mezi 1001 – 2500 korunami. 54 % respondentů jsou s výší svých měsíčních úložek spokojeni.

Mezi největší motivaci Čechů patří tvorba finanční rezervy. Poté následuje spoření na důchod a nebo pro předčasný odchod na penzi. Kromě toho Češi chtějí vytvářet úspory pro další investování. Část dotázaných si pravidelně odkládá část úspor na dovolenou.

Stejně jako nyní bude spořit 62 % dotázaných. Necelá pětina (19 %) chce zvýšit částky, které ukládá a 19 % chce naopak tuto sumu snížit.

Informace o průzkumu: průzkum proběhl na reprezentativní vzorku české populace (500 respondentů starších 15 let).

Zpět

Diskusní téma: Pravidelné spoření je důležité pro tři čtvrtiny české populace

Datum 18.10.2009

Vložil tomáš hradník

Titulek kolik bych si měl spořit abych měl v důchodu slušnou penzi?

Odpovědět

můžete mi na to někdo odpovědět?

Datum 24.10.2009

Vložil neznámý

Titulek Re: kolik bych si měl spořit abych měl v důchodu slušnou penzi?

Odpovědět

říká se, že by se mělo spořit zhruba čtvrtina současných příjmů. Problém je také ve zhodnocení. je známo, že spoření (třeba spořicí účty nebo penzijní připojištění) má nižší výnos, než třeba investování.

Datum 30.10.2009

Vložil jedna paní povídala

Titulek Re: Re: kolik bych si měl spořit abych měl v důchodu slušnou penzi?

Odpovědět

podle některých mazaných hlav byste měl spořit i šestinu vašich příjmů. Hlavně je nedat na bankovní účet, to by byl definitivní konec s vašimi úsporami. Inflace by je sežrala stejně jako myši matraci na půdě.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz