Petr Nečas: Spořte si na důchod, od státu nedostanete téměř nic

04.02.2010 23:28

Petr Nečas, poslanec a místopředseda Občanské demokratické strany (ODS) varuje všechny, kteří se dosud spoléhali na stát, že je v důchodu zajistí. Podle Nečase je vysoce pravděpodobné, že by státní důchod pro dnešní dvacátníky a třicátníky mohl činit zhruba pětinu jejich předdůchodového příjmu.

Místopředseda Nečas varuje, že důchodu se dožije 92 procent generačního ročníku. „Pro lidi, kteří si včas nezačali spořit je pravděpodobné, že prožijí důchod v chudobě,“ řekl Petr Nečas. Čtěte více: Důchodová reforma: Bezděkova komise ožívá. Již podruhé během posledních deseti let

Podle ČSSD však není nutné, aby si lidé spořili. Sociální demokraté slibují ve svém předvolebním programu zvýšení důchodů a zvednutí poměrové hranice ze současných 40 procent na padesát. Současný důchodový systém je založen na průběžném systému, kdy pracující odvádí sociální pojištění, které se přerozděluje právě lidem na odpočinku. Platí zásada, že lidé s nižšími příjmy mají rozdíl mezi příjmy v produktivním věku a starobním důchodem menší, než lidé, kteří měli vyšší mzdu. V současné době lze získat nejvíce na důchodu zhruba 13 tisíc korun, což odpovídá příjmu jeden a půl násobku průměrné mzdy (průměrná mzda byla podle ČSÚ k 4. únoru 2010 přesně 23 350 korun). Čtěte více: Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Občanští demokraté se budou snažit v budoucí předvolební kampani získat voliče na tzv. opt-out. Ten funguje na principu, že si člověk spoří do soukromého fondu. Administrátorem systému bude Česká správa sociálního zabezpečení, u které si každý plátce sociálního pojištění založí „účet“, který poté ČSSZ převede do předem vybraného soukromého fondu, který určí klient. Soukromé fondy nebudou vědět, kdo si u nich spoří, neboť veškeré informace o spořicích bude u sociální správy. Výběr peněz bude mít na starosti ČSSZ. Lidé, kteří využijí této možnosti spoření na důchod budou moci v budoucnosti získat až o dvacet procent vyšší důchod. Čtěte více: Penzijní připojištění se vyplatí každému

V současné době je na trhu penzijní připojištění, které je však pro dlouhodobé spoření nevhodné. Penzijní fondy musí každý rok vykázat kladný zůstatek a svým klientům musí připsat alespoň minimální výnos. Pokud se jim to nepodaří, nesmí fondy ztrátu promítnout do jednotlivých účtů klientů, ale uhradit ji akcionáři, kterým fondy patří.

Zpět

Diskusní téma: Petr Nečas: Spořte si na důchod, od státu nedostanete téměř nic

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz