Necelé tři čtvrtiny peněz drží Češi v hotovosti nebo v bankách na účtech

25.01.2010 11:39

Dvacet let po pádu železné opony jsou Češi přeborníky v konzervativním uložení peněz. Na bankovních účtech nebo v hotovosti drží 72 procent všech svých finančních prostředků. Naši východní sousedé – Slováci – mají v hotovosti a na bankovních účtech 67 procent hotovosti. Okolo 50 až 60 procent hotovosti drží Maďaři a Poláci.

Kromě konzervativního způsobu myšlení a nakládání s penězi se u Čechů podepisuje i fakt, že vláda stále nepřenesla povinnosti spoření na důchod v podobě fondového spoření. Penzijní systém v Česku funguje průběžně a je značně závislý na příchozích platbách sociálního pojištění, které platí každý pracující.

vZhruba deset procent hotovosti mají Češi uložena v pojistkách. Zbytek (zhruba 18 %) peněz ukládáme do podílových fondů a nákupu akcií. Akcie drží jen tři procenta tuzemských domácností.

Oproti roku 2008 roste i finanční majetek. Na každého Čecha tak připadá 5574 eur (zhruba 146 tisíc korun) a v regionu střední Evropy je to nejvíce. Na Slovensku je průměrná částka na osobu 4700 eur (cca 123 tisíc korun) a v Bulharsku jen 759 eur (cca 19800 Kč).

Vloni klesly průměrné mzdy o čtyři procenta a kromě rostoucí nezaměstnanosti klesla i spotřeba. Lidé se také méně zadlužovali.

Míra úspor a zadlužení vůči hrubému domácímu produktu (HDP) byla vloni v Česku následující. Úspory činily 67,8 procenta HDP, zatímco zadlužení „jen“ 27,9 procenta. celkové úspory dosáhli vloni v Česku výše 93,5 miliardy eur a dluhy pak 38,3 miliardy eur.

Kurz eura byl v okamžiku psaní tohoto článku podle České národní banky 26,185 Kč.

Zpět

Diskusní téma: Necelé tři čtvrtiny peněz drží Češi v hotovosti nebo v bankách na účtech

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz