Nájem nebo hypotéka? Pomůže vám spořicí účet

28.11.2009 23:33

V okamžiku, kdy řešíte zda-li dál platit nájem anebo si vzít hypoteční úvěr a nějaký byt nebo dům koupit, je vhodné si spořit na zkoušku. Jak se to přesně dělá a jaké zásady byste při tom měli dodržet, to vám napoví dnešní příspěvek.

Touha po vlastním bydlení je pro někoho nejvyšší metou života. Aby však nebylo tím posledním snem, který budete mít, je nutné počítat. Stačí vám váš plat na to, abyste si mohli vzít hypotéku? Anebo jste zdědili peníze po tetičce z Ameriky a nyní si vybíráte vilku v Dejvicích? Pokud ano, už dál nečtěte, neboť tento článek není výjimečně pro vás. Pro ty ostatní platí několik rad, které doporučují čtyři finanční poradci z pěti.

Ještě před tím, než si vezmete hypotéku, udělejte si malý průzkum nabídek bytů ve vašem okolí. Zjistěte, kolik stojí vámi vysněná nemovitost a na nějaké hypoteční kalkulačce si spočítejte výši měsíční splátky. Vyjde vám nějaké číslo, které představuje vaši hypotetickou hypoteční splátku. Tuto splátku pravidelně odkládejte na spořicí účet. Zřiďte si trvalý příkaz k úhradě a rok počkejte. Mezitím však posílejte peníze na váš spořicí účet.

Hrátky s trvalým příkazem

Abyste si vše trochu ztížili, zařiďte si trvalý příkaz pár dnů před termínem, kdy vám na běžný účet chodí výplata. Pokud jste dosud žili s vědomím, že vám vždy něco zbylo, tak vám tento jednoduchý trik odhalí vaše hospodaření ve skutečném světle. Pro větší finanční „hardcore“ si zrušte kontokorent a kreditní kartu pokud ji máte.

Simulace výpadků příjmů

Jestliže myslíte skutečně vážně pořídit si hypotéku, jednou za půl roku přesuňte z vašeho účtu polovinu výplaty. Tato simulace napodobí výpadek příjmů v podobě nemoci. Budete mít i přes tento nenadálý výkyv ve vašich peněžních tocích dostatek peněz na hypotetickou hypoteční splátku a peníze pro váš běžný život?

Hypotéka nanečisto

Po ročním provozu s hypotékou nanečisto si vše vyhodnoťte a zařiďte se podle toho, kolikrát jste na spořicí účet neposlali celou splátku anebo kolikrát jste ze spořicího účtu museli vybrat peníze, abyste měli na váš každodenní život. Jakýkoliv otřes v podobě pozdržení anebo vybrání peněz ze spořicího konta je mínus pro vás.

Pokud i přes tyto útrapy, které vás mohou při vašem splácení hypotéky potkat, obstojíte na jedničku, existují dvě možnosti, proč tomu tak bylo. Za prvé je hypoteční splátka příliš nízká (případně máte dostatečně vysoký plat) anebo máte na svém účtu již vytvořenou finanční rezervu, která je ve výši několika vašich měsíčních příjmů (výdajů).

Když vám ve vašem jednoletém testu vyjde, že dokážete danou splátku hypotečního úvěru splácet bez větších problémů, jste opět o krok blíže k vašemu vysněnému bydlení. A navíc máte našetřený slušný základ, který můžete použít pro vaši finanční rezervu.

Zpět

Diskusní téma: Nájem nebo hypotéka? Pomůže vám spořicí účet

Datum 29.11.2009

Vložil Pavel Krejza

Titulek hypotéka

Odpovědět

mám hypotéku a onen test jsem předtím vůbec nedělal. Ale pro hodně lidí může mít dost dobrou vypovídací hodnotu. Hlavně v okamžiku, kdy je ekonomika v těžkostech a řada lidí neví, jestli jejich pracovní místo nebude zrušeno.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz