Jaký je rozdíl mezi spořením a investováním?

29.09.2009 06:30

Řada lidí si myslí, že když odkládá část peněz stranou, jde o investování. Někdy tomu může být, ale pokud odkládáte peníze na spořicí účet nebo termínovaný vklad, nejedná se o investování.

Spoření má předem jasnou úrokovou sazbu, která se stanovuje na roční bázi pod zkratkou p. a. Navíc nejste závislí na výkonnosti vaší investice. Úroková sazba dosahovaná prostřednictvím spoření (například spořicí účty, termínovaný vklad nebo stavební spoření) je nižší. Výhodou u spoření je, že odhadnete váš nominální příjem na úrocích za časovou jednotku. Nevýhodou bývá, že úrok ve většině případů nepřesáhne aktuální výši inflace.

Investování je nákup majetkové účasti. Buďto přímo pomocí akcií nějakého podniku nebo firmy, která je právnickou osobu a nese označení akciová společnost, anebo nepřímo přes podílový fond. Podílový fond nakupuje akcie a vám nabízí podílové listy, které se pohybují od jednotek korun až po tisíce. Vždy záleží na nastavení podílového fondu a jeho strategie. Podílový fond vám nenabídne žádnou pevnou úrokovou sazbu, zato podíl na výsledku hospodaření – zisku anebo ztrátě, která ovlivňuje cena za jeden podílový list.

U výnosů ze spoření a investování je i rozdílné zdanění. Zatímco u spoření bývá výnos zdaněn srážkovou daní ve výši 15 %, u investování do podílových fondů platí dvojí způsob pro stanovení daně. Pokud vaše podílové listy držíte méně než 6 měsíců, platíte z jejich prodeje 15 % daň. Jestliže přesáhnete tuto dobu, jsou vaše příjmy z prodeje podílových listů osvobozeny od daně z příjmu.

Zpět

Diskusní téma: Jaký je rozdíl mezi spořením a investováním?

Datum 08.10.2009

Vložil neznamy

Titulek to jsem to teda moc nepochopil

Odpovědět

vubec jsem nepochopil, jaky je rozdil mezi sporenim a investovanim

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz