Inflace: Jak moc ovlivní vaše výnosy?

02.12.2010 16:47

Do pomyslného vzorce vklad a výnosy patří ještě mezičlánek v podobě inflace. Ta je u spořicích, tedy vkladových produktů, často alfou a omegou. Podle inflace se vesměs odvíjejí i úrokové sazby na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech.

Inflace je stručně řečeno znehodnocení měny. Vložíte-li na rok na spořicí účet peníze, řekněme tisíc korun, a úroková sazba bude 1,50 procenta, avšak inflace bude o půl procentního bodu vyšší, tj. dvě procenta, prodělali jste kalhoty. Avšak ani v opačném případě, tj. inflace 1,5 procenta a úrok na spořicím kontu dvě procenta, příliš velkou díru do vašich příjmů neuděláte. V obou případech vám bude bankou nebo družstevní záložnou stržena srážková daň ve výši 15 procent. V prvním případu budete v mínusu, ve druhém lehce nad nulou.

Při sjednávání spořicích produktů je proto nutné všímat si kromě výše úrokové sazby i aktuální inflace a její prognózy. Inflaci na základě makroekonomický dat vypočítává Český statistický úřad. K těmto údajům pak částečně přihlíží i Česká národní banka, která stanovuje základní úrokovou sazbu. Od této sazby se odvíjí nabídka bank a kampeliček.

Další informace o spořicích produktech naleznete na finančně investičním serveru investia.cz. Podívejte se na pravidelně aktualizované srovnání úrokových sazeb spořicích účtů a srovnání termínovaných vkladů.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz