Hospodářská recese: hůře ji vnímají starší lidé, důchodcům a mladým lidem nevadí

24.11.2009 23:29

Agentura Factum Invenio ve svém zatím posledním výzkumném šetření zjistila, že klesá počet lidí, kteří se bojí hospodářské recese a rizik z ní plynoucí. Kromě zjištění, kdo se krize bojí málo nebo hodně, průzkum přinesl i informace o tom, na čem lidé v době, kdy je ekonomika je v útlumu, nejvíce šetří.

Lidí, kteří pociťují vliv hospodářské recese na jejich život začíná pomalu klesat. V září cítilo 38 % lidí zapojených do průzkumu, že jsou postiženi recesí, o dva měsíce později to bylo o 2 procenta méně. Informace přinesl pravidelný průzkum společnosti Factum Invenio.

Nejen v České republice, ale i v Evropě dochází k postupnému optimismu lidí při vnímání hospodářské recese. Ta je v myslích mnoha lidí zaměňovaná neodborně jako krize (finanční krize nebo ekonomická krize). Klesá i počet lidí, kteří teprve očekávají vliv hospodářské recese na jejich život. V září 2009 jich bylo 41 %, zato v listopadu jen 36 %. Stabilní je i počet respondentů, kteří si myslí, že je krize nikterak nezasáhne. Těch bylo při všech dosud proběhnuvších průzkumech mezi 20 až 30 %. V listopadu pak 27 procent.

Hospodářská recese přidělává vrásky starším lidem

Nejvíce pociťují hospodářskou recesi (laicky krizi) zejména lidé ve věku mezi 45 až 59 lety (44 %). Lidem nad šedesát let naopak dopad recese pociťují nejméně (34 %). Počet mladých lidí do 29 let, kterým problémy v ekonomice vadí nejméně, je podle průzkumu 35 %. Celkem 41 % lidí, kteří uvedli nejvyšší ukončené vzdělání základní školu, se cítí problémy v hospodářství nejvíce postiženi.

Spotřebitelské návyky se v krizi změnily

Snížení výdajů domácností se lidé brání proti nepříznivé ekonomické situace a to v 57 procentech případů. Čtvrtina lidí odložila dražší nákupy. V případě nejhoršího je schopno čerpat 18 % lidí peníze ze svých úspor. Oproti tomu 17 % dotázaných uvedlo, že přemýšlí o zvýšení částky, kterou měsíčně spoří. Žádná opatření, která by měla za následek spoření, neplánuje 24 % lidí.


Info: Průzkum provedla agentura Factum Invenio, která ve svých dvouměsíčních šetřeních zpovídala 1029 lidí ve věku 15 až 65 let. Průzkum se uskutečnil ve dnech od 6. do 11. listopadu letošního roku.

Zpět

Diskusní téma: Hospodářská recese: hůře ji vnímají starší lidé, důchodcům a mladým lidem nevadí

Datum 25.11.2009

Vložil alice bendova

Titulek hospodarska recese

Odpovědět

Muj bracha je hospodarskou recesi docela dost postizen. V zari prisel o misto a jeste se mu zadne nepodarilo najit. Mel se v mladi vic ucit a nyni by byl v pohode.

Datum 27.11.2009

Vložil důchodce X

Titulek Re: hospodarska recese

Odpovědět

tak tak, kdyby se víc učil, učil a ještě jednou učil, nemusel by nyní žebrat na úřadu práce. Ale přiznávám, že lidé ztratí práci i na základě vlivů, které nemohou ovlivnit. Jen je škoda, když se lemplové za tyto problémy jen schovávají a maskují tím vlastní neschopnost.

Datum 29.11.2009

Vložil jan novák

Titulek Re: Re: hospodarska recese

Odpovědět

v dnešní době nemusí nikdo žebrat, státní sociální síť je natolik hustá, že nikomu nehrozí ztráta bydlení nad hlavou

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz