Finanční poradce: jakou strategii zvolit při jeho výběru? (1. díl)

09.12.2009 19:18

Oblast financí není jako dřív. Přibývají sofistikované finanční a pojišťovací produkty, které jsou pro řadu lidí těžko srozumitelné. Často s nimi mají problémy i lidé, kteří o ekonomii něco málo ví. V okamžiku, kdy kromě spoření potřebujete i sjednat pojistku, není na škodu zeptat se kvalifikovaného odborníka. Jím může být pojišťovací anebo také finanční poradce.

Pracovní oblečení finančního poradce je oblek nebo kostýmek

Řadě lidí se při vyslovení fráze finanční poradce vybaví muž oblečený do obleku (případně žena v kostýmku), který vás nepustí ke slovu, cosi před vámi čmárá na papír a současně pokyvuje hlavou, že jeho rady jsou zaručeně ty nejlepší.

Současně se lidem vybaví i vzpomínka na ty, kteří jim tak dlouho volají s utkvělou potřebou jim něco důležitého sdělit, až nakonec dojde ke schůzce, která probíhá podle výše uvedeného popisu.

Jak kontaktovat finančního poradce?

Ať je finanční poradce sebevíc otravný anebo ne, se dozvíte až na vaší společné schůzce. Ještě předtím než k ní dojde, byste měli znát několik zásad, podle kterých ho budete kontaktovat.

Nejlepší možnou volbou je zavolat přímo na centrálu anebo poslat e-mail z formuláře z webových stránek příslušné finančně poradenské společnosti. Řada firem, které působí v oboru finančnictví a bankovnictví se shoduje, že každý telefonát na centrálu je brán jako test služeb.

Jak sehnat kvalitního finančního poradce?

„Nutno podotknout, že klienti kontaktují finančně-poradenské společnosti spíše sporadicky. Každý telefonát je brán jako potenciální test kvality služeb. Pro takový případ má firma připravené kontakty na nejspolehlivější poradce,“ říká Jan Majer ze společnosti Partners for Life Planning a dodává: „Kdo zná realitu poradenských firem, ten ví, že centrálou zprostředkované doporučení a náhodný tip mohou poskytnout diametrálně odlišné výstupy.“

O tom, že si poradenské firmy dávají na tyto telefonáty obzvláště pozor, vypráví i Petr Šafránek, který je členem představenstva Asociace finančních zprostředkovatelů (AFIZ). Podle Šafránka tuší většina společností „čertovinu“ a doporučovaného poradce tak předem upozorní, že může jít o novináře. „Je totiž vysoce pravděpodobné, že centrála vždy doporučí kvalitního poradce. Navíc v tomto oboru není zrovna běžné, že by skutečný klient volal na centrálu se žádostí o doporučení poradce,“ říká Šafránek.

Až vám bude někdo doporučovat finančního poradce, ještě předtím než se s ním sejdete, zavolejte na centrálu oné firmy a nechte si někoho „poslat“. Poté jděte na schůzku s doporučovaným poradcem a oba výstupy srovnejte.

Stejně můžete postupovat i při srovnávání poradců z více společností. Finanční poradce vám musí být sympatický a současně o financích něco vědět. Podle ekonoma Pavla Kohouta je jeho nejhorší noční můrou, když klient toho ví o penězích více než finanční poradce.


Přečetli jste si první díl seriálu Finanční poradce, který budeme v následujících týdnech publikovat na serveru oSpoření.cz.

Přečtěte si druhý díl seriálu Finanční poradce: Co přesně dělá a čím vám může pomoci? (2. díl)

Zpět

Diskusní téma: Finanční poradce: jakou strategii zvolit při jeho výběru? (1. díl)

Datum 10.12.2009

Vložil děd vševěd

Titulek bankovní poradce

Odpovědět

chybí mí možnost vybrat si bankovního poradce. Ten mnohdy dokáže vybrat lepší bankovní produkty, než finanční poradce. Anebo si někdo myslí opak?

Datum 10.12.2009

Vložil Dita M.

Titulek Re: bankovní poradce

Odpovědět

Nemyslím si, že by bankovní poradce byl dobrou volbou. Osobně si raději vyberu finančního poradce. Volat na centrály společností mě ale dosud ani ve snu nenapadlo. Jsem zvědavá, jestli mi pošlou opravdu kvalitního poradce.

Datum 05.01.2010

Vložil ded vseved

Titulek Re: Re: bankovní poradce

Odpovědět

tak jsem zavolal presne podle toho clanku a poslali mi docela dobryho kluka. byl sice o polovinu mladsi nez ja ale chapu ze financnimu poradenstvi se zrejme venuji pozdeji narozeni a ne starci jako ja

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz