Finanční poradce: Co přesně dělá a čím vám může pomoci? (2. díl)

11.02.2010 23:50

Finanční poradce je pro řadu lidí již nezbytným společníkem, který je bude provázet celým životem. Stejně jako lékař, který se stará o vaše zdraví, finanční poradce pečuje o vaše peníze, aby vám přibývaly a vy měli klidné spaní.

Finanční poradenství je profese, která se v Čechách začala zvolna šířit od začátku devadesátých let minulého století. Zpočátku byl finanční poradce zaměňován s pojišťovacím poradcem, řečeným lidově pojišťovákem. Čtěte více: Finanční poradce: jakou strategii zvolit při jeho výběru? (1. díl)

Finančnmí zprostředkovatel vs finanční poradce

Na trhu působí mnoho lidí, kteří se nazývají finančním poradcem. Kromě pojišťovacího poradce se na trhu pohybují i finanční zprostředkovatelé a prodejci finančních produktů. Jejich úkolem je prodat vám jednodušší spořicí, případně pojišťovací produkt. U těchto „obchodníků“ se těžko dočkáte vytvoření vašeho osobního finančního plánu. Jejich úkolem je prodat vám co nejvíce finančních produktů bez jakéhokoliv plánování.

Finanční poradenství zažívá rozmach. Řada analytiků a ekonomů věští tomuto povolání na dalších 15 až 20 let zářnou budoucnost. Tento způsob obživy láká kromě lidí, které se o peníze zajímají i ty, které zajímají spíše finance jejich plynoucí především z provizí.

Co dělá finanční poradce

Finanční poradce by měl na základě vámi dodaných informací ohledně vašich příjmů a výdajů, všech dosud uzavřených smluv spořicích, pojišťovacích a investičních produktů, ale i podle počtu úvěrů, sestavit několik finančních plánů.

Dobrý finanční poradce by měl plánovat vaše finance na základě vašeho života. Z finančního plánování je rozdíl mezi člověkem, který je svobodný a tím, kdo má manželku, dvě malé děti a splácí hypotéku.

Finanční poradce by vás neměl do ničeho tlačit. Argumentovat by měl věcně, ne podle čísel objemů prodejů daného finančního produktu. Jeho největší výhodou je, že vám může nabídnout skutečně nejvýhodnější finanční produkt, který zrovna potřebujete. To se například od bankovního poradce nedočkáte. Ten bude vždy nabízet produkty jeho banky, případně finanční skupiny, kterou banka vytváří.

Zaplatit či nezaplatit za služby

Klasické finanční poradenství je v Česku stále ještě bezplatnou službou. Finanční poradce je placen z provizí finančních produktů, které uzavře.

Čistě orientačně lze uvést, že uzavřením smlouvy o penzijním připojištění s měsíční úložkou 500 korun dostane poradce zhruba čtyř až pětinásobek této částky. Pokud byste si uzavřeli životní pojištění s měsíční úložkou ve výši jednoho tisíce korun, může jeho provize činit i 14násobek vaší měsíční úložky.

Na druhou stranu jsou provize finančnímu poradci vypláceny postupně, podle toho, jestli jste finanční produkt nezrušili. Výplata honoráře z uzavřeného životního pojištění tak může být rozprostřena na období dvou let.

Na tuzemském trhu se rozmáhají i další způsoby plateb za služby finančních poradců. Jedním z nich je pevný hodinový honorář, který si poradce účtuje. Dalším druhem je podíl na zisku, kdy vám poradce doporučil nějaký produkt, který přinesl zisk. Podíl na zisku je rozšířen zejména u investičních poradců, kteří radí svým klientům jak a do čeho investovat a kdy vybrat peníze z investic.

Poslední hojně diskutovanou věcí je předání kontaktů na vaše přátelé a známé. Řada finančních poradců chce od svých klientů už po první schůzce telefonní čísla na pět, deset, dvacet jejich známých. Jestliže se vám toto stane, narazili jste na finančního žraloka, kterému jde jen o co největší počet uzavřených smluv a z nich plynoucí provize.

Finančně poradenské společnosti

Na českém trhu působí několik desítek finančně poradenských společností. Na okraj lze zmínit nejznámější z nich: AWD, OVB, Partners for Life Planning, Fincentrum, ZFP Akademie, Broker Consulting. Řada bank, pojišťoven, penzijních fondů nebo stavebních spořitelen má vlastní externí sítě prodejců a zprostředkovatelů, kteří vám mohou nabídnout řadu finančních produktů jejich finančních produktů.


Přečetli jste si druhý díl seriálu Finanční poradce. Další díly tohoto seriálu budeme v následujících týdnech publikovat na serveru oSpoření.cz.

Zpět

Diskusní téma: Finanční poradce: Co přesně dělá a čím vám může pomoci? (2. díl)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz