Důchodová reforma: Bezděkova komise ožívá. Již podruhé během posledních deseti let

21.01.2010 20:49

O nutnosti reformovat důchodový systém se v České republice hovoří od poloviny devadesátých let minulého století. Kromě několika kosmetických úprav jako je zvýšení věku odchodu do důchodu nebylo pro penzijní systém uděláno nic dalšího.

To, že Česko potřebuje důchodovou reformu jako sůl slouží fakt, že generace dnešních třicátníků by se na prahu svého odchodu na odpočinek nemusí dočkat zasloužené odměny od státu. Možností je několik. Od té, kdy stát alespoň zčásti pokryje budoucí výdaje starého člověka, až po ty, kdy stát nebude svým občanům vyplácet žádnou penzi. Kdo si našetří během svého aktivního života, nebude muset žít v chudobě.

Podle demografů by seniorů mělo v Česku žít v roce 2050 okolo tří milionů. To je o milion více než dnes.

Důchody: dnes a "zítra"

Dnešní důchody jsou vypláceny tzv. průběžným systémem, který čerpá peníze z plateb sociálního pojištění. Na deset důchodců tak dnes připadá pětadvacet pracujících. Za 40 let se tento poměr změní. Na deset penzistů bude připadat jen jedenáct pracujících. Důchody jsou navíc jen jednou složkou, byt největší, sociálního pojištění. Kromě toho se z těchto plateb odvádí určitá část na politiku zaměstnanosti a nemocenské.

Důchody "zítra" má za úkol propočítat a nabídnout politikům znovuobnovená Bezděkova komise, ve které stejně jako v roce 2005, než skončila, působil v jejím vedení Vladimír Bezděk, který je nyní ředitelem pojišťovny Aegon. Podle Bezděka je současný důchodový stav neudržitelný a dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům hrozí v důchodu živoření na hranici chudoby. To jim hrozí v případě, že stát důchodový systém nezmění. Výpočty, které Vladimír Bezděk a jeho tým před lety vypočítali, si zřejmě politici ani neprohlédli. "Věřím, že situace je nyní jiná než kdysi," řekl Bezděk.

Stát důchody vyplácí prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení. Ta posílá penze důchodcům buďto na jejich bankovní účet anebo prostřednictvím České pošty složenkou. Tradičně na konci roku si musí stát půjčit na prosincové důchody, neboť ze svých zdrojů je nedokáže uhradit.

Zpět

Diskusní téma: Důchodová reforma: Bezděkova komise ožívá. Již podruhé během posledních deseti let

Datum 24.06.2011

Vložil Jarda z Ostravy

Titulek zemřeme hlady

Odpovědět

Z čeho mám šetřit,když mám minimální mzdu? Už to je hranice bídy.

Datum 24.06.2011

Vložil Jarmila

Titulek Bohatý a chudý lid

Odpovědět

Ne, že bych chtěla někoho okrádat,ale co říká taková solidarita bohatších lidí? Například: přemístění růžového tanku taky něco stálo, zbytečně vysoké platy ministrů atd. Prostě,kdyby se chtělo,tak by se určitě na důchody něco našlo.

Datum 23.01.2010

Vložil bubak lubak

Titulek duchody duchodcum a duchodkynim

Odpovědět

jsem vtipalek, ale duchody duchodcum a duchodkynim fakt preju. Jen bych uvital clanek o tom, kolik dostanu penez v dobe, kdy pujdu za tricet let do duchodu.

Datum 22.01.2010

Vložil stařeček

Titulek důchodová reforma politikům nepomůže

Odpovědět

našim politikům nepomůže žádná druhá bezděkova komise a dokonce ani svěcená voda. Osobně se o budoucnost důchodů dost obávám, neboť bych nechtěl žít v době, kdy nebudu mít co do huby.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz