Českem obchází strašidlo v podobě zneužitých platebních karet

20.11.2009 14:27

Letní dovolená ve Španělsku může být pro někoho doslova noční můrou. Začínají se množit případy zneužití platebních karet, které byly zneužity únikem citlivých dat obsahující čísla karet a dalších identifikačních prvků, které jsou na každé platební kartě vytištěné.

Jak došlo ke zneužití?

Ze španělské firmy, která má na starosti vypořádání platebních transakcí, unikly data, které obsahují platební karty. Jen v případě České republiky je podezřelých zhruba 10 000 karet, v Německu je to desetkrát víc. K úniku došlo u karet, které byly použity při placení nebo výběrech z bankomatů ve Španělsku, v období letošního jara a léta.

Podle slov Františka Jungra, který je předsedou Sdružení pro bankovní karty dochází k případům zneužití karet v jiné zemi, než ve které došlo ke ztrátě dat. UniCredit Bank tak v souvislosti se španělskou kauzou zaznamenala pokusy o zneužití platebních karet v Rumunsku a v Austrálii. Několik případů se objevilo i v Česku, avšak jde zatím jen o desítky případů.

Banky se snaží řešit případné škody s každým svým klientem individuálně. Ze svých databází vytipovávají ty klienty, kteří použili platební kartu právě ve Španělsku. ČSOB tak zablokovala deset platebních karet, další karty zablokovala například Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisenbank nebo již zmíněná UniCredit Bank.

Náhrada škody

Banky svým poškozeným klientům uhradí veškeré ztráty a náklady, které jsou se zablokováním platebních karet spojené.

Jak dochází ke zneužívání platebních karet?

Platební karta lze zneužít několika způsoby. Prvním z nich je výběr z bankomatu a zadání PINu, který si část majitelů napíše přímo na kartu anebo nechá v peněžence, ve které kartu přenáší. Dalším způsobem je zneužití platební karty při placení na internetu. Veškeré informace, které potřebujete pro internetovou platbu naleznete na kartě. Jde vesměs o karty karetních asociací Visa a MasterCard, dále pak 16ti místné číslo na lícové straně karty, platnost (expirace) karty. Pro potvrzení platby musíte do internetového formuláře zadat trojmístný PIN, který naleznete na rubové straně platební karty (u podpisového vzoru).

Další možností zneužití karty je nákup v obchodě, kde nemusíte zadávat PIN a stačí jen podpis podle vzoru na rubové straně karty. Zde však může dojít k mírné komplikaci a to ze strany prodavače, který po vás může chtít předložení občanského průkazu. Řada bank motivuje obsluhu platebních terminálů k oznámení podezřelých transakcí. Odměny, které banky vyplácejí při potvrzení podvodných transakcích, jsou v tisících korun.

Co dělat, když ztratíte platební kartu?

Při ztrátě platební karty vše oznamte vaší bance. Řada bank má vyhrazenu speciální linku, na kterou ztrátu karty můžete nahlásit. Ve většině případech stačí zavolat i na infolinku banky, která vám kartu vydala.

Dělení platebních karet

Platební karty označují celou skupinu karet, které můžete používat při placení v obchodech a na internetu a výběru z bankomatů. Jsou to: debetní, kreditní, charge a předplacené karty. Většina lidí má u svého účtu debetní kartu.

Zpět

Diskusní téma: Českem obchází strašidlo v podobě zneužitých platebních karet

Datum 21.11.2009

Vložil Pavel X.

Titulek platebni karta Raiffeisenbank

Odpovědět

Ahoj,

pred tydnem mi volali z Raiffeisenbank, ze mi chteji vymenit platebni kartu, pry kvuli afere ve Spanelsku. Tak jsme jim rekl, ze s tim souhlasim a oni, ze to udelaji zdarma. To je prima ne? Na vanoce jedu do Vietnamu, tak doufam, ze tam nebude dalsi unik dat ;-)))

Datum 24.11.2009

Vložil me volali z unicreditu s tim ze si mam jit platebni kartu vymenit jeste jsem tam nebyl ale uz se na to chystam mama rikala abych tam sel co nejdriv

Titulek Re: platebni karta Raiffeisenbank

Odpovědět

a tata rikal to samy

Datum 29.11.2009

Vložil maruska

Titulek Re: Re: platebni karta Raiffeisenbank

Odpovědět

a proc jsi tam jeste nebyl?

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz