Česká spořitelna vydává hypoteční zástavní listy pro drobné investory

22.04.2010 12:08

Drobní investoři si mohou od dneška koupit hypoteční zástavní listy, které vydává Česká spořitelna v celkovém objemu čtyř miliard korun. Nominální cena jednoho hypotečního zástavního listu je 10 tisíc korun a jeden člověk si musí koupit nejméně tři kusy. Splatnost cenných papírů je 22. října 2013.

Výnos je splatný vždy k 22. říjnu zpětně a úroková sazba je 0,25 procenta.

Cena hypotečních zástavních listů je při prodeji nižší, než bude činit na konci splatnosti v roce 2013. Proto Česká spořitelna stanovila pro tyto cenné papíry nižší úrokovou sazbu, neboť držitel hypotečního zástavního listu by měl na konci cyklu obdržet o něco více peněz, které získá zpětným prodejem emitující bance.

„Hypoteční zástavní listy jsou vydány ve formě sběrného dluhopisu. Ten je, podobně jako podílový fond, společným majetkem vlastníků jeho podílů,“ řekla Alice Racková z oddělení Dluhové kapitálové trhy České spořitelny.

Investor je vlastníkem takového počtu jednotlivých hypotečních zástavních listů, který odpovídá velikosti jeho podílu na jmenovité hodnotě sběrného dluhopisu. Evidence vlastníků podílů je vedena u administrátora emise, kterým je Česká spořitelna. Vlastník může převést všechny své hypoteční zástavní listy nebo některý z nich na jinou osobu.

Zpět

Diskusní téma: Česká spořitelna vydává hypoteční zástavní listy pro drobné investory

Datum 24.01.2014

Vložil Davidová Jarmila

Titulek SMLOUVA O PRODEJI PODÍLU NA SBĚR.DLUHOPISU

Odpovědět

Prosím, může hodnota PŘI INVESTOVÁNÍ Z R.20O9 SPADNOUT O VÍCE NEŽ 10000Kč za další roky do r. 2014 na 163 000,-Kč?Děkuji.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz