Celkově naspořená částka v penzijních fondech vloni překročila 200 miliard korun

23.02.2010 17:36

Objem finančních prostředků, které dosud naspořilo 4,470 milionů lidí, kteří mají sjednané penzijní připojištění, dosáhl částky 200,2 miliardy korun. Meziročně se částka, kterou lidé poslali do penzijních fondů, zvýšila o 14,1 miliardy korun.

„Z pravidelného šetření Asociace penzijních fondů ČR vyplynulo, že základní ekonomické ukazatele v oblasti penzijního připojištění za loňský rok zaznamenaly opětovný nárůst klientů i spravovaného majetku,“ řekl Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů ČR (APF ČR). „Potvrdila se tak stabilita systému a zájem občanů o služby penzijních fondů.“

Počet nových účastníků penzijního připojištění

V Česku uzavřelo v roce 2009 novou smlouvu o penzijním připojištění 174 575 lidí. Ve stejném roce přibylo meziročně 14,1 miliardy korun, které lidé ušetřili. Počet lidí, kteří jsou zapojeni do penzijního připojištění, byl k 31. prosinci 2009 zhruba 70 procent ekonomicky aktivních. Lidé starší 60 a více let tvoří pětinu všech, kteří si spoří na důchod.

Průměrný měsíční vklad na jednoho účastníka penzijního připojištění činil 262 korun. Výše státní podpory by tak na jeden měsíční vklad účastníka hypoteticky byl 108,60 Kč.

Příspěvek od zaměstnavatele na penzijní připojištění získal v roce 2009 každý čtvrtý připojištěný. Celkově tak zhruba 1,1 miliónu lidí přispívá na penzijní připojištění jejich zaměstnavatel.

Jak fungují penzijní fondy

Penzijní fondy musí finanční prostředky účastníků penzijního připojištění konzervativně investovat a tak většinu portfolia penzijních fondů tvoří státní dluhopisy, termínované vklady a účty.

Penzijních fondů je v Česku deset. Jde o poměrně konzervativní formu spoření. Nejvíce peněz, které fondy spravují, je uloženo v dluhopisech a to 81,5 procenta. V roce 2008 byl objem peněz v dluhopisech 78,8 procenta.

Na termínovaných vkladech a účtech bylo k poslednímu dni loňského roku uloženo 11,3 procenta všech spravovaných prostředků (v roce 2008 to bylo 9,6 procenta). V akciové složce penzijních fondů bylo k 31. prosinci 2009 uloženo 1,7 procenta peněz, zatímco o rok dříve tvořily akcie 3,1 procenta objemu všech finančních prostředků penzijních fondů.

Zpět

Diskusní téma: Celkově naspořená částka v penzijních fondech vloni překročila 200 miliard korun

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz