Časté chyby při spoření

18.10.2009 15:20

Jistě vám tato otázka vytanula nejméně jednou na mysli. Mohu svým spořením něco pokazit? Mohu přijít o peníze, když se špatně rozhodnu pro spořicí produkt? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Přečtěte si, jak a čím byste mohli „zkazit“ své spořením.

Pro větší přehlednost budou jednotlivé časté chyby vázány ke konkrétnímu finančnímu produktu.

Bankovní účet

Na bankovní účet úspory nepatří! Toto si pamatujte. Jestli máte na spořicím účtu více než dvojnásobek vašich měsíčních příjmů, zbytečně se okrádáte o úroky. Respektive necháváte inflaci, aby vám každoročně část vašich peněz „ukradla“. Častou chybou u bankovního účtu je ponechání nadměrné finanční hotovosti, která vám tak leží ladem.

Spořicí účet

Máte-li spořicí účet, na kterém máte část vašich úspor, činíte dobře. Pamatujte, že v případě finanční tísně můžete ze spořicího účtu během několika pracovních dnů zafinancovat svůj běžný účet. Ještě předtím než se rozhodnete pro zřízení spořicího účtu si zjistěte, jestli nemá výpovědní lhůtu. Tou je nechvalně proslulý ČSOB Spořicí účet, který má sedmidenní výpovědní lhůtu.

Na spořicí účet nepatří však veškeré vaše úspory. Pokud máte více než 6násobek svých měsíčních příjmů na spořicím účtu, zvolte další vkladové (depozitní) produkty, pro jejich uložení. Častou chybou je tak, že na spořicím účtu máte úspory, které dlouhodobě nepotřebujete. V tomto případě se zamyslete, jestli by je nebylo lepší investovat anebo vložit například na termínovaný vklad.

Termínovaný vklad

Jednou z možností, kam uložit peníze, které nebudete v horizontu jednoho a více let potřebovat, je termínovaný vklad. Oproti spořicímu účtu má vyšší úrokovou sazbu. Nevýhodou může pro někoho být, že je zatížen výpovědní lhůtou, která může být týdenní, ale také například tříletá. Odměnou za výpovědní lhůtu je vyšší výnos. Navíc termínovaný vklad (stejně jako bankovní a spořicí účet nebo vkladní knížka) je ze zákona pojištěn až do částky 50 000 eur. Pokud máte víc peněz, rozdělte je na více částí a ty vložte do několika bank.

Chybou, kterou si málokdo uvědomuje, jsou sankce při předčasném výběru peněz z termínovaného vkladu. Sankce se pohybuje ve dvou rovinách. Buďto vám banka strhne veškeré připsané úroky, anebo vám sankcionuje několika procentní pokutou z jistiny. Na termínovaný vklad tak nepatří veškeré vaše peníze, ale jen zhruba přebytek z 6násobku vašich měsíčních příjmů. Pokud si na tříletý termínovaný vklad uložíte veškeré vaše úspory, vystavujete se riziku, že část peněz budete potřebovat dříve (např. na nákup nového spotřebiče do domácnosti, dovolenou, oprava automobilu apod.).

Stavební spoření

Stavební spoření nese stejná rizika, jako termínovaný vklad. Při podpïsu smlouvy stavebního spoření se zavazujete, že své peníze na 6 let dopředu neuvidíte. Jako odměnu získáte štědrou státní podporu, která dosahuje 15 % z ročního vkladu nepřesahující 21000 korun. Současně získáte úrok, který bude ve stejné výši jako u spořicího účtu.

Pokud budete muset své finanční prostředky vyzvednout před uplynutím vázací lhůty, přijdete o všechny státní podpory a současně z úroků zaplatíte daň z příjmů.

Zpět

Diskusní téma: Časté chyby při spoření

Datum 30.10.2009

Vložil pan docent

Titulek mám stavební spoření a je mi hej

Odpovědět

mám stavební spoření a je mi hej

Datum 24.10.2009

Vložil teta růža

Titulek spořím si na bankovní účet

Odpovědět

já jsem doteď spořila výhradně na bankovní účet a vkladní knížku. Jaký je nejlepší spořicí účet na trhu?

Datum 24.10.2009

Vložil děd vševěd

Titulek Re: spořím si na bankovní účet

Odpovědět

spořicí účet ten, který má nejvyšší úrokovou sazbu ;-) Já mám ING konto. Možná bych to zvážil a zainvestoval i do nějakého termínovaného vkladu.

Datum 29.10.2009

Vložil jméno neuvedeno

Titulek Re: Re: spořím si na bankovní účet

Odpovědět

děláte tu docela dobrou reklamu. Já využívám spořicí účet od jedné nejmenované kampeličky, která začíná na F a další dvě písmena jsou io....

Datum 29.10.2009

Vložil děd vševěd

Titulek Re: Re: Re: spořím si na bankovní účet

Odpovědět

Fio a je to. ;-)

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz