Průzkum: Lidé s nižšími úsporami pravidelně spoří, ti s vyššími experimentují

13.05.2010 17:17

Lidé s nižšími úsporami jsou pravidelnými střadateli, naopak lidé, kteří mají vyšší úspory, častěji se svými penězi experimentují. Průzkum si nechala zpracovat slovenská banka J&T Banka u výzkumné společnosti TNS AISA.

V průzkumu byli rozděleni lidé, kteří disponují s úsporami 50 až 200 tisíc korun dále pak na ty, jež mají našetřeno alespoň 200 až 500 tisíc korun a ty, kteří vlastní půl milionu korun.

Čím víc peněz, tím větší zájem o ně

S rostoucím objemem peněz roste pro střadatele potřeba nechat si poradit s tím, jak s penězi co nejvýhodněji nakládat. Zatímco lidé, kteří mají naspořeno 50 až 200 tisíc korun, využívají služeb bankovního poradce nejméně, s rostoucí výší úspor roste i potřeba konzultovat finanční situaci u bankovního poradce.

Jinak se lidé staví k problematice využití služeb finančního poradce. Lidé s vyššími vklady než 500 tisíc korun, si finančního poradce sjednávají čtyřikrát častěji než lidé v předchozích dvou skupinách.

Podobné je to i při využívání spořicích účtů a termínovaných vkladů. I zde platí úměra, že čím vyšší vklad, tím více lidé využívají tyto dva jednoduché vkladové produkty. Podobně vychází ze srovnání i informační převaha lidí, kteří mají hodně peněz. Bohatší lidé mají větší povědomí o nabídkách bank a družstevních záložen a neomezují se jen na banky, ve kterých mají vklady, což je charakteristické pro střadatele s nižšími vklady.

Podívejte se na přehled nejvýhodněji úročených spořicích účtů a termínových vkladů.

Úroková sazba neboří předchozí vzorec chování

Ani uměna úrokových sazeb spořicích účtů nebo termínovaných vkladů neboří dosud uváděný vzorec chování. I zde platí, že čím více naspořených peněz člověk má, tím více je háklivý na změnu úrokových sazeb.

Ty nemají naopak zvládnuté lidi s málo penězi, kterým je poměrně jedno, jak je jejich vklad úročen. Pro pětinu lidí s nejvyššími úsporami je změna úrokových sazeb impulsem pro porovnávání nabídek na trhu. Necelá osmina lidí s vyšším vkladem než je půl milionu korun, reaguje na změnu a své peníze vloží tam, kde je nejvyšší možné zhodnocení.

Pro lidi s nejvíce penězi jsou nejdůležitějšími informačními zdroji specializované finanční servery (například oSpoření.cz) a internet obecně. Řada lidí zjišťuje informace o finančních produktech na webových stránkách bank a družstevních záložen.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz