Od Nového roku se zvyšují pojistné limity na vklady

07.12.2010 09:09

Úderem silvestrovské půlnoci a Novým rokem vstupuje v platnost zvýšení pojistných limitů na vklady u bank, družstevních záložen a stavebních spořitelen.

Limity pojistného se zvýší ze současných 50 tisíc euro na dvojnásobek. Jestliže dojde ke krachu banky, kampeličky nebo stavební spořitelny, může se poškozený klient dočkat náhrady vkladu v plné výši. Avšak za předpokladu, že vklad na účtu nepřekročí 100 tisíc euro.

Týká se to všech, kteří mají osobní účet, spořicí účet, termínovaný vklad, spoří si v rámci stavebního spoření nebo vlastní vkladní knížku. Pojištění, které garantuje Fond pojištění vkladů, se vztahuje jak na fyzické, tak i právnické osoby. Jedno zda podnikají anebo ne.

Pojištění vkladů se netýká penzijních fondů a jejich produktu penzijního připojištění. Výluku v pojištění mají i cenné papíry v podobě akcií, dluhopisů nebo podílových listů podílových fondů.

Další informace si můžete přečíst v článku Krach banky nebude lidi tolik bolet, který vyšel na finančně-investičním serveru investia.cz.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz