Jaké výhody přináší stavební spoření

12.07.2012 17:05

Stavební spoření je jedním ze způsobů efektivního zhodnocení finančních prostředků a vedle hypotéky také jedním z nejdostupnějších úvěrů na pořízení bydlení. Stavební spořitelny nabízí ke spoření poměrně zajímavý úrok a samozřejmě státní podporu, dále lze využít výhodného úvěru ze stavebního spoření a dofinancovat tak zbývající částku na bydlení. V posledních letech proběhlo v podmínkách stavebního spoření několik změn, jaké výhody tedy přináší aktuální stavební spoření pro jeho žadatele?

Státní podpora stavebního spoření

Státní podpora stavebního spoření činí pro všechny účastníky podle platného zákona o stavebním spoření státní podporu ve výši 10% z uspořené částky za rok, maximálně však 2 000 Kč. Aby tedy účastník stavebního spoření získal maximální státní podporu, musí za rok naspořit minimálně 20 000 Kč. Částku lze vložit na účet stavebního spoření jednorázově, lze ale spořit i měsíčně a peníze odesílat formou trvalého příkazu.

Úvěr ze stavebního spoření

Úvěr se stavebního spoření se dělí na řádný úvěr a překlenovací úvěr. O oba typy úvěrů lze žádat do 500 000 Kč bez zajištění, mají garantované úrokové sazby a lze je kdykoli bez sankce předčasně splatit, v dalších podmínkách se ale úvěry liší. Řádným úvěrem ze stavebního spoření lze financovat bydlení ve chvíli, kdy na smlouvě o stavebním spoření, staré nejméně 2 roky, je naspořeno alespoň 40% cílové částky. Českomoravská stavební spořitelna nabízí například úvěr již od 2,95% a zpracování žádosti o úvěr ze stavebního spoření zdarma. Překlenovací úvěr lze využít tehdy, nesplňuje-li žadatel podmínky pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření. Úroková sazba překlenovacího úvěru u Českomoravské stavební spořitelny začíná již od 3,5% a vyřízení žádosti o úvěr je taktéž zdarma. Výhodou úvěru je také možnost ovlivnit výši úrokové sazby podle toho, jak dlouho bude překlenovací úvěr splácen.

Než uzavřete stavební spoření

Než uzavřete svatební spoření, je dobré promyslet si několik bodů. Nejvýhodnější zhodnocení stavebního spoření, respektive nejvyšší státní podpora, je připisována při roční naspořené částce 20 000 Kč. Aby bylo zhodnocení co nejefektivnější, je třeba dosáhnout této částky, což je měsíčně cca 1 670 Kč. Státní podpora se vyplácí k začínajícímu kalendářnímu roku, je proto třeba naspořenou částku vložit nejpozději ke konci předešlého roku aby byla státní podpora připsána. Plánujete-li financování bydlení ze stavebního spoření, počítejte i s dobou spoření, která trvá 6 let.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz