Jak si Češi stojí při spoření na penzi

06.09.2010 08:00

Počet uzavřených smluv o penzijním připojištění bylo v Česku loni 4,47 milionu. Průměrná výše příspěvku za minulý rok bez přispění zaměstnavatele činila 444 korun. nejpočetnější skupinou, která si spoří na důchod, jsou lidé starší 60 let. Na penzi si tak spoří necelá čtvrtina lidí ve věku 60 až 64 let. Celkem je v penzijních fondech uloženo přes 200 miliard korun.

Čísla, čísla, čísla aneb Penzijní fondy přešlapují na místě

Na trhu působí deset penzijních fondů, které k 31. prosinci 2009 obhospodařovali celkem 4 470 178 klientů, kteří u nich měli sjednány smlouvy k penzijnímu připojištění. Přesná částka, kterou účastníci penzijního připojištění uložili do fondů byla 200,2 miliardy korun, což je o 14,1 miliardy korun více než ke stejnému datu roku 2008. Během letošního 1. čtvrtletí poslali Češi podle Asociace penzijních fondů ČR na své účty v penzijních fondech další 3,4 miliardy korun.

V období od ledna do konce března 2010 přibylo počet nových účastníků o 31 276. Průměrná měsíční úložka se pohybovala ve výši 429 korun. To je oproti loňskému průměru o 15 korun méně. To je méně než dvě procenta z průměrné hrubé mzdy. Různí odborníci přitom radí, aby si lidé na důchod odkládali mezi deseti až 25 procenty. Průměrný měsíční příspěvek státu byl loni 105 korun na jednoho účastníka.

Důvody proč lidé spoří méně jsou dva. Prvním z nich je, že na ně doléhá hospodářská recese a druhou příčinou mohou být nízké výnosy penzijních fondů. I když na trhu je několik fondů, které dokázaly připsat výnosy za minulý rok nad tři procenta, jde vesměs o fondy, které vysoké výnosy připisují v rámci své marketingové kampaně. Často je platí akcionáři penzijních fondů z vlastních kapes.

Jak vypadá průměrný účastník penzijního připojištění?

Průměrný účastník penzijního připojištění je žena starší 50 let. Respektive nejsilnější skupinou jsou lidé ve věku nad 50 let, kterých je necelá polovina a to 47,17 procenta. Podle pohlaví účastníků mírně převažují ženy, kterých si spoří na závěr života 53,09 procenta.

Celý článek vyšel na finančním serveru investia.cz

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz