Jak na výpočet úrokových sazeb a daně z příjmů

07.04.2009 06:30

Modelová situace, kdy máte sto tisíc korun a chcete je schovat pro pozdější použití je jednoznačně ve spoření. Na investování, pokud peníze budete potřebovat ve stejné výši, zapomeňte.

Uložit krátkodobě, ale i dlouhodobě sto tisíc korun, není nic složitého. Variant, kterak peníze zhodnotit je více. Hodnotu peněz nejvíce poškozuje inflace. Ta v březnu činila 5,0 %. Kdyby inflace po celý rok vydržela na stejné výši jaká byla v březnu (2009), je nutné peníze uložit tak, aby minimální výnos činil alespoň 5 %. Ale ani potom není vše v nejlepším stavu. Je nutné připočítat daň z příjmů, kterou banka nebo družstevní záložna strhne automaticky. Daň činí 15 % z výnosu. Roční úroková sazba tak musí činit nejméně 5,9 %. Po úročení touto sazbou se váš vklad dostane na nulu, respektive budete v plusu několika korun. Ve výpočtu se automaticky počítá, že za vedení spořicího produktu nebudete nic platit.

Čím vyšší bude úrokový výnos, tím vyšší budete platit daň z příjmu. Pro dosažení nejméně 1 % z jistiny 100 000 Kč, tedy 1000 korun, musí být vklad úročen nejméně 7,06 % a to v současné době v České republice žádná banka ani družstevní záložna nenabízí.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz