Finanční krize a její vliv na spořící účty

01.02.2009 07:30

Úročení spořících účtů v současné době nedosahuje úrovně inflace. To je dáno tím, že inflace se v letošním roce dostala na téměř dvojnásobou úroveň, která zde byla dosud. Vinu na zvýšení inflace nese finanční krize, která se zvolna přelévá z finančního (a bankovního) sektrou i do dalších národohospodářských sektorů státu.

V roce 2009 má inflace poklesnout na zhruba 4 %, avšak zvýší se nezaměstnanost na 8 procent (nyní lehce přes 6 %) a hrubý domácí produkt (HDP) se sníží z loňského 4 % na 1,5 % ročně a možná i méně. Česká ekonomika je závislá na svém exportu a to zejména do německy mluvících zemí. Dalším problémem je, že zhruba polovina vývozu tvoří automobilový průmysl. Ten bude jako první na "ráně" v momentu oslabování hrubého domácího produktu.

Sníží se koupěschnopnost obyvatel. Spolu s tímto stavem poklesnou i ceny nemovitostí a jistě nebude problém sehnat třeba v Praze byt o třetinu nižší cenu, než je tomu v současnosti.

Vláda má připraven krizový plán, kterým oživí hospodářství Česka. Čeká jen na pokles hrubého domácího produktu pod 2 procenta, které si vymínila jako spouštěcí.

Zpět

Diskusní téma: Finanční krize a její vliv na spořící účty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz