Družstevní záložna Fio získala bankovní licenci

06.05.2010 11:23

Finanční skupina Fio, která provozuje stejnojmennou družstevní záložnu, získala od České národní banky (ČNB) bankovní licenci. Licence umožňuje kampeličce výrazně rozšířit své finanční služby, které zatím nemohla vykonávat.

Družstevní záložna Fio nabízí v Česku bezplatný běžný účet a spořicí účet Fio konto, které je aktuálně úročené úrokovou sazbou 1,60 procenta. Kromě toho se finanční skupina zabývá obchodováním na burze. Proces získávání bankovní licence je časově náročné a v Česku trvá zhruba rok. Společnost Fio se o bankovní licenci ucházelo již v loňském roce, kdy ji nakonec nedostala.

Banka je právnická osoba v podobě akciové společnosti se základním kapitálem ve výši 500 milionů korun. Družstevní záložna potřebuje základní kapitál 35 milionů korun. Jak banky, tak i družstevní záložny podléhají dohledu České národní banky. Ta kontroluje jejich hospodaření a v případě nedostatků žádá o jejich rychlou nápravu. ČNB může bance nebo družstevní záložně odebrat licenci, prostřednictvím které může podnikat. Naposledy tak ČNB učinila letos 15. března Úvěrnímu družstvu PDW.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz