Banky zdražují bankovní poplatky

13.06.2010 15:22

Léto je pro banky každoročně příležitostí změnit poplatky za bankovní služby. V okamžiku, kdy více bank oznámí úpravy sazebníků, stávají se pro řadu ekonomických novinářů snadným terčem. Přečtěte si, jaké banky připravují zdražování bankovních poplatků a odkdy začnou upravené sazebníky platit.

Změny bankovních sazebníků ohlásila Česká spořitelna, Raiffeinsenbank, mBank, Komerční banka nebo ČSOB. UniCredit Bank zatím změny sazebníků připravuje, veřejnost zatím neinformovala. GE Money Bank, stejně jako ČSOB změní několik položek.

Zatím nejrazantnější úpravy sazebníků realizovala Česká spořitelna a Raiffeisenbank. Slovy burzovních makléřů tyto dvě banky zamířily směr sever. Česky to zní mnohem lépe: zdražují.

Zatímco Česká spořitelna sjednotila svůj sazebník, aby byl více přehlednější a řadu položek, které nejsou podle banky využívané, zdražila. Raiffeisenbank to vzala pořádně od podlahy a pro své klienty připravila zdražení všech modifikací účtu eKonto. „Rajfka“ zdražila i úkony typu zasílání SMS zpráv nebo obsluhu účtu prostřednictvím elektronických a papírových příkazů k úhradě, SIPO apod.

Vybarvila se i česká pobočka polské mBank. Zpoplatnila své mKonto, o kterém na podzim 2007 prohlašovala, že bude bezplatné. Zpoplatnění se dočkají bezhotovostní převody a výběry platební kartou z bankomatu.

Komerční banka a ČSOB změnily své sazebníky jen symbolicky. Zatímco „Komerčka“ se zaměřila na snížení poplatků v oblasti obchodování s cennými papíry. ČSOB zdražila studentský účet ČSOB Studentské konto Plus z nuly na 30 korun pro toho, kdo si bude chtít nechávat zasílat papírové výpisy. V případě zasílání výpisů v elektronické podobě nebude zpoplatněno a studentský účet bude dále bezplatný.

UniCredit Bank zatím nezveřejnila změny v sazebníku.

Kalendář změny bankovních sazebníků

Banka Platnost nového sazebníku
Citibank 1. června 2010
Česká spořitelna 1. září 2010
ČSOB 1. srpna 2010
GE Money Bank 1. července 2010
Komerční banka 1. července 2010
mBank 1. srpna 2010
Raiffeisenbank 7. července 2010
UniCredit bank 15. září 2010
Volksbank 9. srpna 2010

Zdroj: Banky

mBank: Komplikovaný systém poplatků

mBank se vydala cestou banky, které si s klientem hrají na schovávanou a předkládají mu komplikovaný bankovní sazebník. Dosud platilo, že první tři výběry z bankomatu platební kartou byly zdarma. Čtvrtý výběr byl zpoplatněn 35 korunami. V novém sazebníku se počítá, že pokud klient zaplatí u obchodníka nejméně 4 tisíc korun, budou i nadále platit původní výběry. Jestliže bude měsíční útrata kartou nižší než dva tisíce korun zaplatí klient za první tři výběry devět korun. Při útratě 2-3 tisíce korun bude první výběr peněz z bankomatu bezplatný, při zaplacení u obchodníků v rozmezí 3-4 tisíce pak budou zdarma výběr dva.

Změny nastanou i pro ty, kteří vybírali peníze z bankomatu v zahraničí. Dosud byly všude na světě výběry zdarma. Od 1. srpna chce mBank všechny výběry do ekvivalentu 2500 korun zpoplatnit 35 korunami. Výběry nad 2500 korun budou zdarma.

Raiffeisenbank: Klienti s malými příjmy si připlatí

Formou zvyšování bankovních poplatků za správu běžného účtu se vydala rakouská Raiffeisenbank. V rámci svého účtu eKonto zdražila všechny jeho modifikace. Dosud nejlevnější eKonto, správa běžného účtu stála 50 korun, od 7. července letošního roku ho banka zdražila na 75 korun. nejméně se zdražení týká studentů, kteří za studentskou verzi eKonta doplatí navíc jen korunu (z 29 na 30 korun).

Raiffeisenbank sice zrušila poplatek za vklad hotovosti na vlastní účet, ale pachuť zdražování se tím nevytratila. Závěrem o této bance lze napsat, že placení bankovních poplatků se vyhne každý, kdo má dostatečně vysoký příjem. Zatím to platí pro příjmy nad 25 korun měsíčně a rajfka neúčtuje žádné poplatky za vedení účtu.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz