Analýza: Spořící účty v českých bankách

13.02.2009 06:30

Spořící účty zažívají v posledních několika letech svou renesanci. Před několika lety byste v bance získali leda vkladní knížku nebo termínovaný vklad. Nyní lze získat nástroj, který si z obou výše uvedených produktů bere ty lepší vlastnosti.

Charakteristika spořících účtů je následující. Spořící účet slouží pro snadné ukládání přebytečných peněžních prostředků a v případě jejich nutné potřeby jsou rychlé dostupné. Úročení je většinou vyšší, než nabízí řada běžných účtů. Výpovědní lhůta nebo dokonce pásma, která jsou nutná pro získání vyšších úrokových sazeb by na spořících účtech neměly být. Některé banky je však nabízí. Ty však nemají s čistokrevným spořícím účtem nic společného.

Spořící účty však nenabízejí jen banky. Dobrou vlastnost odvedou i družstevní záložny (kampeličky). Zde je však stále jedna drobná nevýhoda. Spořící účet, který je popsán ve druhém odstavci nabízí jen FIO, družstevní záložna. Ostatní kampeličky se omezují na délku vkladu nebo jeho výši.

Spořící účty v tuzemských bankách a družstevních záložnách

Banka (družstevní záložna) Název účtu Úroková sazba
Fio, družstevní záložna Fio konto 3,10 %
ING ING Konto 3,00 %
LBBW Bank Spořící účet 3,00 %
mBank eMax 2,70 %
Unibon, spořitelní družstvo Spořící účet 3,75 %
Volksbank Běžný investiční účet 3,03 %
Waldviertler Sparkasse bank Spořící účet 3,25 %

Zdroj: Analýza oSpoření.cz, 2009

Otevření spořícího účtu je snadné. Stačí disponovat občanským průkazem a spořící účet je vám otevřen během několika minut. Drobnou časovou nevýhodou jsou spořící účty mBank nebo ING, které nemají tak hustou pobočkovou síť, takže musíte za svou pobočkou cestovat, anebo využít otevření spořícího účtu prostřednictvím jejich finančních poradců nebo prostřednictvím telefonní linky nebo internetu.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz