5 dobrých důvodů proč mít spořicí účet

01.05.2010 22:33

Přečtěte si pět dobrých důvodů proč mít spořicí účet. Spořicí konta jsou v současné době velice populární. Kromě dobrého pocitu, že si odkládáte část peněz na pozdější dobu, získáte spořením i nějaké peníze navíc, které byste na běžném účtu s největší pravděpodobností utratili.

Pro snadnější orientaci v důvodech, proč si zřídit spořicí konto, je výčet dobrých důvodů očíslován.

1. Chci si našetřit na nové auto

Prvním důvodem je snaha o našetření větší částky na nějaký krátkodobý nebo střednědobý cíl. Například spořením na koupi automobilu nebo na exotický zájezd s partnerkou.

2. Chci si vytvořit finanční rezervu

Finanční rezerva je důležitá věc. Pomůže vám překonat nejednu svízelnou situaci, kdy potřebujete nutně peníze. Řada lidí tuto situaci řeší půjčkou, ale to pro spořivého člověka není nejschůdnější cesta. Přečtěte si, jak si vytvořit finanční rezervu a kam si ji uložit.

3. Chci začít se stavebním spořením

Méně častým důvodem pro spoření je počáteční etapa stavebního spoření, kdy musíte dodat určitý vklad. Pokud nechcete posílat peníze na stavební spoření každý měsíc po malých částkách, můžete využít spořicí účet.

4. Zhodnocuji volné peníze

Téměř každý se s tím již setkal. Nějakou dobu máte na běžném účtu volné peníze, které nechcete hned utratit, ale finanční rezervu jste si již vybudovali. Není nad to, nechat pár dnů nebo týdnů peníze na spořicím účtu. I když úrok nebude za tuto dobu vysoký, ubráníte své peníze proti všudypřítomné inflaci.

5. Chci začít investovat

Jestliže plánujete investovat, budete potřebovat ze začátku větší částku peněz, abyste mohli nakoupit potřebné cenné papíry. řada lidí nějaký čas šetří a poté například po dobu několika měsíců nakupuje akcie nebo podílové fondy ve větším objemu, než za kolik by si je mohli ze své měsíční výplaty pořídit. Mezitím do spořují nové peníze, které odkládají na spořicí účet, aby je opět použili na nákup cenných papírů.

Výčet pěti důvodů proč si zřídit běžné konto není vyčerpávají. Cílem článku bylo na několika jednoduchých příkladech vysvětlit, proč byste si měli založit spořicí účet.

Zpět

oSpoření.cz Přečtěte si o spoření na finančním serveru investia.cz